Wraz ze wciąż rozszerzającą się modą na zdrowe i wegetariańskie – a często nawet wegańskie – jedzenie, coraz więcej osób zastanawia się, czy jest ono równie smaczne co tradycyjne? Wiele osób, które jednak na co dzień są weganami i wegetarianami, nie mają problemu z odrzuceniem wielu składników, które są normalnością dla większości osób. Czy jednak przy braku takich komponentów jak mleko krowie albo jajka, mogą powstać ciastka? Oczywiście, że tak. Powstają i stają się coraz bardziej popularne ze względu na fakt, jak zdrowe one są. Ciastka wege jednak nie tylko są zdrowe, ale także bardzo smaczne.
Jak bez mleka krowiego i jajek powstają ciastka?
To prawda, że bez mleka ciężko byłoby zrobić większość ciastek, jednak na szczęście istnieją zamienniki krowiego mleka, z których weganie korzystają. Bardzo popularne jest mleko sojowe, które działa jako skuteczny zamiennik, dodając ciastek tego ciekawego smaku. Zresztą już sobie poradzimy, wystarczy, że użyjemy jeszcze jakiegoś naturalnego oleju roślinnego i będziemy mogli zrobić np. delicje. Oczywiście galaretka użyta w tego typu delicjach także powinna być wegańska. Mogę jednak zapewnić, że smak ciastek wegańskich jest równie dobry, jak tych, wykonywanych w bardziej tradycyjny sposób. Poza tym, ciastka wege są zazwyczaj zdrowsze, niż ich niewegańskie odpowiedniki. W dzisiejszych czasach istnieje na tyle dużo różnych zamienników dla produktów pochodzenia odzwierzęcego, że tak naprawdę nie trzeba z nich już korzystać, jeśli zaplanujemy wszystko odpowiednio.
Czy ciastka wege są naprawdę zdrowsze?
Produkty pochodzenia odzwierzęcego często posiadają wiele chemii, która może nie być do końca zdrowa dla naszego organizmu. Jednak w produktach wegańskich bardzo mocno stawia się na naturalność. Dlatego też wegańskie ciastka są zdrowsze. Rzadko zdarza się, żeby w produktach wege znajdowało się dużo chemii, która mogłaby źle wpłynąć na organizm. Poza tym, ograniczając, jaka i tego typu produkty, ograniczamy zły cholesterol, który bardzo źle wpływa na funkcjonowanie naszego serca.